diumenge, 31 d’agost del 2014
VINIFICACIÓ ROSAT 2014
Després de tot el procés viticultor, ara entra en joc la part de vinicultura; per tant ens podem definir com a vitivinicultors!
Les plantes arriben bé, perdent un poc de fulla, bé per l'acció d'algun fong o també per patiment hídric. El raïm impecable.
A dia 28 d'agost feim la primera mesuració, uns 21º baume (equivalent a uns 12 graus alcohòlics, encara que sempre tendeix després a baixar un poc), mirar el ph amb el phòmetre (acabat de calibrar) i ens dóna 3,30. En el rosat cercam un ph d'uns 3,40 i una acidesa total de 7.0 grams per litre.
Intentarem repetir la vinificació del 2011 per intentar aconseguir el mateix color de pell de ceba, les aromes florals i per contra intentarem millorar el control de l'acidesa i veurem si la variable boca on ens va quedar curt millora amb l'edat de la vinya.
Decidim veremar dia 30 d'agost, continuarà l'aventura...
Arriba la verema, raïm molt sa, ha madurat en pocs dies, valors de verema, 13º d'alcohol probable i 3.49 d'acidesa. Capolam i premsam el més ràpid possible ja que cercam el mínim de maceració possible per no obtenir massa color ja que ens agradaria obtenir un vi rosat color pell de ceba. Ens queden uns 180 litres de most, sulfitam a raó de 10 grams de metabisulfit per hectòlitre (180 grams en total). Decidim corregir un xic l'acidesa i afegim àcid tartàric a raó d'un gram i un poc per quilògram de most (afegim 200 grams).
Per la tarda, en Toni Llaneras ens ho analitza i ens dóna uns valors adequats al que cercàvem, després de corregir amb el Tartàric el most obté un ph de 3.20 i una acidesa total de 6.75 grams per litre.
La idea és tenir el most macerant dos dies i mig a 10 graus centigrads, llavors dia 1 de setembre farem un desfangat per netejar el vi, canviarem de dipòsit, sembrarem llevadures i iniciarem les condicions per fermentar a 16º centígrads. Continuarà...
1 de setembre: desfangat i sembra de llevadures, 3 de setembre arrenca la fermentació alcohòlica a bon ritme...
10 de desembre: densitat de 1006 aproximadament, la idea és que arribi a 995-993, valors pròxims a la fi de la fermentació. Dia 13 veremam per fer el vi negre i esperam que ja hagi acabat el rosat per poder aprofitar el dipòsit i sobretot l'equip de fred, TAST: color perfecte, molt claret, crec que quedarà pell de ceba com volíem, aromes florals i ja en boca no hem sabut definir-lo, seguirem catant...
13 de setembre filtram el rosat i donat per "acabada" la fermentació alcohòlica amb una densitat de 992º encara que pareixia que encara sentien "bullir", estabilitzam amb vi a raó de 2,5 grams de sulfit per hectòlitre; aproximadament hi deu haver uns 150 litres de vi rosat. La pròxima passa serà filtrar a finals d'octubre i tastar-lo el dia de les matances...
1 d'octubre cridam a TOT PER AL VI per saber els resultats de l'analítica. Ha acabat la fermentació, no hi ha sucres, té 13,6 graus d'alcohol i l'únic que hem demanat és l'acidesa, té 3,6 grams de sulfúric per litre, normalment parlam en tartàric i es fa multiplicant per 1,53, ens dóna 5.5 grams de tartàric per litre que són més o manco els valors que cercàvem.
30 d'octubre feim la primera tramelsada a fi d'anar netejant i també intentant que no estigui massa en contacte amb les líes a fi d'anar perdent color. Aprofitam per mesurar el ph i ens dóna un valor de 3.31, ens ha pujat una miqueta però són valors correctes, tot i així no és significatiu de l'acidesa total però sí en certa forma ens dóna información i per ara pareix del tot correcte.
El tast és correcte, molta acidesa, el color un poc pujat però molt net, brillant i viu, més pirul.leta que pell de ceba. El dia 2 de novembre a les matances en farem el primer tast oficial.
El vi va per bon camí, l'hem tastat i tot i ser massa tendre ja es pot beure, tot i així s'ha de deixar reposar i sobretot deixar filtrar ja que encara no està net i és una mica térbol.
Dia 5 de gener de 2015 feim la següent tramelsada, el vi ja s'ha netejat molt, tot i així decidim deixar-lo la dipòsit fins al març quan ja embotellarem definitivament. Afegim 2,5 grams de sulfits per hectòlitre.
Dia 18 de gener el presentam al concurs de tast local:
Adjuntam també una fotografia dels participants:
Els concurs va anar perfecte, vam resultar guanyadors, els comentaris dels jurats van ser els següents:
Color rosat intens, net i brillant, es nota que la collita va ser seleccionada i molt sana, cuidant els olors amb una bona fermentació en fred i conservació del vi. En nas, molt aromàtic sense concretar però sorgeixen moltes notes florals. En boca sedós, glicèric, estructurat i sobretot amb una acidesa molt equilibrada.
Com no pot ser d'una altra manera hem d'estar d'acord i agrair les paraules. Pel nostre gust és un poc massa alcohòlic i de cara a l'any que ve intentaríem veremar un poc abans per evitar aquest grau, també seria interessant ja que tal vegada no faltaria rectificar d'acidesa o almanco no tant i també perdríem un poc d'intensitat de color, tot i així el color va agradar moltíssim però cal recordar que estan de moda vins més tirant a pell de ceba i s'ha de dir que a nosaltres també ens agraden, tot i així ens encanta el resultat final d'aquest any.
Ja només ens queda esperar a embotellar, fer la darrera analítica per veure com està i estabilitzar a nivell de sulfúric per intentar assegurar una bona conservació...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada