diumenge, 31 d’agost del 2014

VINIFICACIÓ NEGRE 2014

Després de tot el procés viticultor, ara entra en joc la part de vinicultura; per tant ens podem definir com a vitivinicultors!
Les plantes arriben bé, perdent un poc de fulla, bé per l'acció d'algun fong o també per patiment hídric. El raïm impecable.
A dia 28 d'agost feim la primera mesuració, uns 21º baume (equivalent a uns 12 graus alcohòlics, encara que sempre tendeix després a baixar un poc), mirar el ph amb el phòmetre (acabat de calibrar) i ens dóna 3,30.
Intentarem cercar més maduració i grau, seguim esperant el moment de la verema...
Dia 30 d'agost veremam per fer el rosat i deixam la meitat de la vinya pel negre, amb el mostímetre ens dóna 13º alcohòlics i 3.49 d'acidesa. Esperarem un poc més de maduració ja que els pinyols encara són verdosos però si madura a aquest ritme tal vegada haurem de veremar prest, a seguir vigilant i esperant...
Dia 3 de setembre tornam a mirar el raïm, llevam alguns cinglons amb una mica de botritys però en principi el raïm pareix sa. Encara hi ha certa verdor a les llavors. Analitzam i ens dóna 23º BRIX que equivalen a uns 13.5º d'alcohol probable, tenim un ph de 3,37 i per tant decidim esperar, suposadament si no hi ha res de nou la verema serà dia 13 de setembre...

13  de setembre veremam, 14º d'alcohol probable i un ph de 3.50. Hi ha uns 180 litres de most amb pell i pinyol, sulfitam a raó de 10 grams hectòlitre.  De moment crec que un ph de 3,5 és correcte, per tant no afegirem gens de tartàric a falta de la confirmació més seriosa i exacte que ens farà en Toni Llaneras. Cercam uns valors aproximarts de 3,6-3,7º de ph i uns 5.5-6.0 grams per litre d'acidesa tartàrica.


14 de setembre, en Toni Llaneras ens ha fet l'analítica d'acidesa, uns valors de fàbula!!! 6,37 grams per litre de tartàric i un ph de 3,47. En principi no caldrà rectificar l'acidesa. Hem de tenir en compte que l'àcid carbònic resultant del CO2 de la fermentació pot emmascar aquests valors, també s'ha de dir que si fa la malolàctica "perdem" acidesa ja que passar d'un àcid "fort" a un més "dèbil" però creim que pot quedar un vi rodó!!!
15 de setembre, hem fet la maceració fins avui a 20º centígrads i llavors la fermentació a 25º. Ha arrencat la fermentació alcohòlica, teníem pensat sembrar llevadures però no ha estat necessari. El que no sabem és si ha arrencat amb llevadures autòctones o bé cal recordar que vam deixar les lies del rosat que en teoria són llevadures mortes però sembre n'hi queden i tal vegada són les que han fet una acció de peu de cuba i han fet començar la fermentació. En tot cas és positiu però ha començat de forma un poc abrupta, salvatge... seguirem fent enfonsar el capell (bazuquejos), controlant la temperatura i a esperar que acabi la fermentació alcohòlica!!!
22 de setembre, mesuram la densitat i ens dóna uns valors de 994, ph de 3.77, ha pujat bastant, ho consultarem amb en Toni Llaneras, però en principi si no ha acabat de fermentar li queda ben poc. Descubarem demà o passat demà i premsarem, no sulfitarem per veure si arrenca la fermentació malolàctica i a seguir esperant...
24 de setembre, premsam i posam el líquid al depòsit per començar a filtrar...
25 de setembre, miram el ph, 3.83, ha pujat molt però hem agafat una mostra de la part inferior del dipòsit, en principi és alt però decidim esperar a veure si els valors es confirmen quan el duguem a analitzar a TOT PER AL VI i si de cas ja corregirem després!!!
1 d'octubre telefonam a TOT PEL VI per saber els resultats de l'analítica, ha acabat la fermentació alcohólica però no ha fet la malolàctica, té 1'8 de màlic, això ens diu que no ha fet la malolàctica. 13,9 graus d'alcohol. pel que fa a l'acidesa: 4,8 de sulfuric, convertim multiplicant per 1,53 a tartàric que és el valor que esteim avesats a treballar, ens dóna una acidesa  de 7,4 grams de tartàric per litre, és un poc elevada però si fa la malolàctica amb el màlic que té en teoría ha de baixar l'acidesa total.
30 d'octubre i aprofitant que hem tramelsat el rosat, mesuram el ph i ens dóna una valor de 3,91. Un ph més elevat del que cercam, pot ser sigui degut a la fermentació malolàctica que crec que ha començat, ha fet? està fent? no ho sabem? En principi no tramelsarem fins a nadal a fi de què es produeixi una precipitació per fred, seguirem aprofitant les líes per acabar de donar vida al vi, esperem que faci la fermentació malolàctica! de momento a esperar i per nadal continuarem...
El vi va per bon camí, l'hem tastat i tot i ser massa tendre ja es pot beure, tot i així s'ha de deixar reposar i sobretot deixar filtrar ja que encara no està net i és una mica térbol.
Dia 5 de gener de 2015 feim la següent tramelsada,  el vi ja s'ha netejat molt, tot i així decidim deixar-lo la dipòsit i ja veurem quan embotellarem definitivament. Afegim 2,5 grams de sulfits per hectòlitre i per tant suposadament haurem tallat l'evolució, no sabem si ha fet la malolàctica però si no l'ha feta amb aquesta sulfitada ja no donarem lloc a fer-la però tot això no ho sabem; haurem d'analitzar-lo.
Dia 18 de gener el presentam al concurs de tast local:
Adjuntam també una fotografia dels participants:
Com  ja hem dit al post de vinificació del rosat vam guanyar, en canvi el negre no vam passar ni a la final. El van trobar d'un color molt interessant, capa alta, tons morats, vivecitat que denota joventut. Molt aromàtic, notes balsàmiques, iogurt de fruites vermelles... en canvi en boca tot i tenir equilibri, bona acidesa i sedositat, li va faltar persistència, complexitat, i sobretot van trobar-hi un punt de dolçor de sucres residuals. Aquest fet dels sucres en teoria a la darrera analítica estava a 0 de sucres però no sabem què ha passat, pot ser que enlloc de sucre notassen frescura o que hi hagi un error d'analítica.
De cara a l'any vinent voldríem millorar el moment de la verema, una mica més de maduresa, recordar que no vam haver de rectificar acidesa, 13,6º d'alcohol, creim que podríem haver esperat un poc més i si s'ha de rectificar l'acidesa ja ho farem. Ens agradaria fer la fermentació alcohòlica dins la bóta de fusta. També ens agradaria provar de que fossin les llevadures autòctones qui actuassin enlloc de sembrar-ne. Ja veurem si amb tot això i un any més d'antiguetat de la vinya ens ajuden a millorar.
Possiblement farem una altra tramelsada i ja només ens quedaria esperar a embotellar, fer la darrera analítica per veure com està i estabilitzar a nivell de sulfúric per intentar assegurar una bona conservació...







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada