divendres, 9 de setembre del 2011

VINIFICACIÓ ROSAT 2011

Vam posar dins un dipòsit d'acer inoxidable el most mare o flor tot just acabat de capolar, després vam premsar una miqueta de raïm i ho vam mesclar al most, vam intentar fer-ho amb rapidesa però sí que va passar una estoneta. En total van sortir uns 140 litres que vam procedir a sulfitar. A partir d'aquí anirem anotant les diferents accions que duem a terme.
- 3 de setembre: veremar, capolar, premsar posar dins el dipòsit i sulfitar (10 grams de metabisulfit per 140 litres, uns 7-7,5 grams per hectolitre(100 litres). Instal.lam l'equip de fred i començam 48 hores en maceració a 15ºC.
- 5 de setembre: sembram les llevadures. Preparam una espècie de peu de cuba, vam guardar uns 4-5 litres de most flor sense sulfitar. Posam mig litre d'aigua i hi disolem l'aliment per la llevadura, llavors hi posam uns 2-3 litres de most i hi posam les llevadures (15-30 grams cada 100 litres), en el nostre cas hi posam 30 grams d'aliment per  llevadures i després 30 grams de llevadures. Les llevadures són unes específiques per fer vins rosats i negres joves. S'ha de procurar que no hi hagi més de 10ºC de diferència entre el peu de cuba i el most. A partir d'aquí comença la fermentació que suposadament va començar en poques hores, controlam la temperatura de fermentació que serà a 17,5ºC. L'any vinent intentarem que la temperatura de maceració sigui de 10ºC i la de fermentació entre 16º i 18ºC.
- 8 de setembre: segueix la fermentació a molt bon ritme, temperatura controlada. Feim la primera mesuració al densímetre, el valor inicial va ser de 1085 i ara està ja a 1030, la densitat va minvant ja que la fermentació fa que es converteixin els sucres en alcohol que és menys dens.
- 12 de setembre: crec que ha acabat la fermentació alcohòlica, els valors amb el mostímetre són d'uns 995-993 que són els pròxims a l'acabament de la fermentació. Traslladam el most del depòsit d'acer on ha fermentat a uns 17,5ºC cap a bombones de vidre on romandrà en repòs per tal de que es vagin depositant les "lies" als baixos i poguem anar netejant el vi. Ens va sortir una bombona de 64 litres, 2 de 16 litres i una de 8, en total 100 litres. Sulfitam a raó de 2,5 grams per hectolitre, en total té uns 10 grams en total però com ja hem comentat seria interessant dur-lo a analitzar abans d'embotellar.
- 12 d'octubre: escric aquest fil molt abans del dia esmentat però tenim previst tramelsar (filtrar) el vi dia 12 d'octubre ja que serà lluna plena, diuen que és adient fer-ho així. Informar que aquest any també serà lluna plena el 10 de novembre i el 10 de desembre, normalment el vi està filtrat en 3 mesos i segurament ho farem aquests dies.
- 14 d'octubre: vam dur a analitzar el vi a TOT PER AL VI (Santa Maria), avui ens han contestat i ens han donat els següents valors:
0% sucres
3,7 acidesa
12º d'alcohol
1,2 de màlic
0,26 de volàtil
10 de sulfurós lliure.
M'ha comentat l'al.lota que convé pujar el sulfurós fins a un 25 però que basta a la propera tramelsada. De totes formes he demanat ajuda al FORO D'ENOLOGIA i segurament els companys m'ajudaran a interpretar millor aquestes dades i a establir les properes accions. De totes formes el rosat pareix estar molt bé ja que el raïm era més adequat per elaborar un rosat, ja veurem que passa amb el negre?.
- 12 de novembre: Una tramelsada més, vam sulfitar com ens va dir l'assessora de TOT PER AL VI, vam afegir un poc de sulfit.
- 12 de desembre: Tenim pensat fer la darrera tramelsada, ja embotellarem!!! De totes formes hem duit el vi a analitzar i depenent dels resultats haurem de fer unes accions o d'altres, però en principi la idea, després d'haver clarificat, estabilitzarem i embotellarem el dia 12 de desembre.
Abans del dia 12 rebem els resultats de l'anàlisi, no ens han mirat el sulfurós liure però ja vam sulfitar i en teoria ja ha d'estar a punt i ben protegit. Dia 12 embotellam però quedi constància del resultat de l'analítica:
- 0% de sucres.
- 3,8 d'acidesa.
- 12 graus alcohòlics.
- 1,3 d'àcid màlic.
- 0,24 de volàtil.
Vam embotellar el dia 12 de desembre, ens va quedar un barral de 16 litres que l'embotellarem el dia 9 de gener, sense saber el sulfurós lliure però ja ho veurem. Així donarem per acabat el procés de vinificació, no haurem clarificat ni estabilitzar però com que és un vi jove i novell que beurem un poc temps crec que estarà prou protegit i que no correm perill de que es faci malbé.
Finalment, el dia 17 de gener, tenim la intenció de presentar el vi a l'11è TAST DE VINS de porreres.
9 de gener: finalitza tot el procés, vam dur a analitzar i ens interessava el nivell de sulfurós lliure, ens ha sortit 17 mg per litre i el convenient és que arribi a uns 25 però ja embotellarem i es quedarà així. Ara a deixar reposar un poc dins botella i a gaudir-lo!!! Fins l'any que ve amb una nova vinificació!!! una nova aventura!!!
17 de gener: Vam guanyar el tast de vins a la seva modalitat de rosats, estic supercontent!!! El jurat format per dos representants de l'ajuntament, un membre de la Cofraria d'Amics del Vi de Porreres, finalment per l'enòleg d'Armero-Adrover, bodega de Felanitx.
http://www.armeroiadrover.com/
L'enòleg era el que duia el pes del jurat i sobretot de la NOTA DE CATA. Del nostre vi va dir que el color era preciós, color piruleta pell de ceba, un vi cuidat en temperatura controlada el que havia evitat oxidacions i per això el color era tant net i atractiu; també aquest fet donava peu a unes notes olfactives florals, amb tocs de maduixa i gerds. Pel que fa a la fase visual i olfactiva aquests van ser els comentaris, com podeu veure molt positius... llavors la fase en boca no va ser igual, va dir que el vi es quedava un poc curt dins boca i que pareixia que havia estat massa poc temps en maceració, de fet no hi va estar gens, aquest és un fet que s'ha de corregir l'any vinent, intentarem fer una maceració de 10-12 hores, el color no serà tan net però crec que el vi guanyarà en boca; pel que fa a la resta de vinificació seria recomenable mantenir el procés i baixar un poc les temperatures tant de maceració com de fermentació. Pel que fa al filtrat hauríem de retrassar-ho un més (després de la lluna plena de gener) i fer una neteja important després de la maceració i abans de la fermentació, així la higiene en bodega del vi millorarà ja que aquest any ens ha quedat el vi amb un poc de baixos. De totes formes per ser el primer any tot ha anat beníssim!!!! FINS L'ANY QUE VE I A VEURE SI PODEM CORREGIR ELS ERRORS I MANTENIR ELS ENCERTS.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada