divendres, 9 de setembre del 2011

VINIFICACIÓ NEGRE 2011

- 3 de setembre: Deixam la mescla d'uns 200 litres entre suc, polpa i pinyols dins un depòsit de plàstic alimentari. Deixam 48 hores en maceració despres de sulfitar la mescla, aquesta maceració es farà a 25ºC.
- 5 de setembre: Sembram les llevadures, feim un peu de cuba i la posam dins la mescla per inhocuar les llevadures que ens faran arrencar la fermentació. La fermentació serà a 27,5ºC. S'ha de dir que a partir de l'arrencada de la fermentació, 3 cops al dia enfonsarem el capell que és la capa superior de pells que es forma per gravetat, aquesta és molt important per la oxigenació i també perquè el most vagi agafant propietats de les pells.
- 8 de setembre: primera mesuració. 1000, alguna cosa no hem fet bé ja que no tocaria ser tan baixa. Només hem agafat suc de la part superior i crec que s'ha de mesclar. La nostra intenció és premsar als 1000 perquè no agafi massa gust dels pinyols en cas que siguin un poc verds i deixar que acabi la fermentació sense pells ni pinyols. La fermentació acaba als 995-993. Bé ja ho veurem.
- 10 de setembre: Premsam el most, ja havia passat un poc dels 1000 però supòs que no passarà res. El deixam ben net dins el depòsit seguint amb el control de la temperatura a 27,5º fins que acabi la fermentació i es col.loqui sobre els valors de 995-993.
- 12 de setembre: pensam que ja ha acabat la fermentació, ha estat molt ràpida i abrupta, no crec que sigui massa positiu que hagi estat així però no hi podem fer res. Posam el most dins un depòsit d'acer inoxidable sempre-ple i el segellam a fi que no hi entri massa oxigen. Ens han quedat uns 15 litres, la intenció és tenir-lo dins aquest dipòsit i anar fent un parell de tramelsades fins que estigui ben net. També seria interessant que fes la fermentació malolàctica però per aixó es necessiten una sèrie de condicions com per exemple més baixa temperatura que ara i per això seria interessant que passàs l'hivern dins el dipòsit. S'ha de dir que vam sulfitar a raó d'uns 2,5 grams per hectólitre (100 litres), per tant tenim 7,5 grams al veremar i 2,5 al premsar, un total d'uns 10 grams; seria ideal abans d'embotellar dur a analitzar i que al laboratori ens diguessin si se n'ha d'afegir. Arreveure.
- 12 d'octubre: escric aquest fil molt abans del dia esmentat però tenim previst tramelsar (filtrar) el vi dia 12 d'octubre ja que serà lluna plena, diuen que és adient fer-ho així. Informar que aquest any també serà lluna plena el 10 de novembre i el 10 de desembre, normalment el vi està filtrat en 3 mesos i segurament ho farem aquests dies. Tenim el dubte de la vinificació del negre en fer aquesta filtració ja que sense les "lies" és difícil que s'adoni la fermentació malolàctica per tant no tenc molt clar que tramelsi (filtri) el vi negre, ja ho veurem.
- 14 d'octubre: al final dia 12 no vam filtrar ja que deixarem les "lies" "miquetes" ja que ajudaran a fer la malolàctica si és que al final s'adonen les condicions òptimes per fer-ho. Vam agafar una mostra per dur-ho a analitzar i ja ens han informat dels resultats, no ens ha quedat molt clar ja que l'al.lota ha rebut una altra telefonada i ens ha deixat a mitges. Explicaré aquí les dades que m'han arribat i en següents analítiques ja ho deixarem més clar:
0% en sucres
4 d'acidesa
11º alcohòlics
1,6 de màlic
No he entés la volàtil
M'ha dit que no m'ha mirat el sulfurós ja que encara li queda molt de màlic, supòs que és perquè encara no ha fet la malolàctica. De totes formes he demanat ajuda als companys del FORO ENOLOGIA i supòs que m'ajudaran a desxifrar aquests valors i a aprèndrer a interpretar-los.
- 10 de novembre: al final feim la primera tramelsada (filtrat), afegim un poc de sulfit ja que ens han aconsellat que tallem la malolàctica ja que no seria interessant fer-la, les característiques del nostre vi fan que quedi millor sense malolàctica ja que així pot quedar massa simple, senzill...
- 12 de desembre: farem la segona tramelsada, abans hem duit el vi a analitzar i depenent dels resultats sulfitarem o no! ja anotarem els resultats de l'analítica. Finalment, tenim pensat fer la darrera tramelsada pel gener de 2012, depenent de la lluna, segurament serà els dies 9 o 10 ja que el ple és dia 8. Aquí teniu un enllaç de la pàgina on podeu consultar les fases lunars.
http://el-tiempo.com/calendario-lunar/enero-2012/
Abans de filtrar el dia 12 hem rebut els resultats de l'anàlisi, s'ha de comentar que no ens van mirar el sulfurós lliure, per tant l'haurem de tornar a analitzar per saber si n'hem d'afegir per tal de protegir-lo correctament i així minimitzar el perill de què els vi es faci malbé. Aquí queda constància dels resultats:
- 0% de sucres.
- 4 d'acidesa.
- 11,5 graus alcohòlics.
- 1,6 d'àcid màlic.
- 0,28 de volàtil.
Teníem pensat embotellar pel gener (dia 9) però la darrera trascolada vam trobar que no esteia molt net, aquest any no ha fet fred, fet que ajuda a filtrar el vi; per tant hem considerat que no embotellarem pel gener i ho posposarem al febrer. Tenim pensat devers dia 8-9 de febrer embotellar, uns 15-18 dies abans clarificarem (supòs que amb blanc d'ou o bentonina) i el dia de l'embotellament intentarem haver analitzat el vi i establit en nivell de sulfurós i si és necessari afegir sulfit per estabilitazar-lo ho farem. Llavors haurem conclòs el procés de vinificació del vi negre de l'any 2011, entremig tal vegada el presentem al TAST DE VINS DE PORRERES, ja ho veurem...
 9 de gener: analítica. Ens interessava el nivell de sulfurós lliure, ens ha sortit 6 míl.ligrams per litre, és convenient arribar als 25, aquest dissabte dia 14 tenim pensat estabilitzar i embotellar, aquest serà el moment d'afegir la quantitat de sulfit adient. Aquesta història ja s'haurà acabat, fins l'any vinent!!!
17 de gener: Vam quedar finalistes al tast de vins de Porreres en la seva modalitat de negres, estic supercontent!!! El jurat format per dos representants de l'ajuntament, un membre de la Cofraria d'Amics del Vi de Porreres, finalment per l'enòleg d'Armero-Adrover, bodega de Felanitx.
http://www.armeroiadrover.com/
La nota de cata va ser la següent: en la fase visual va dir que el color d'aquest vi seria el color que desitjaria per a tots els vins de la seva bodega, va reconeixer que era de la varietat sirà... començam bé!!! va catalogar els aromes com a estranys però agradables, m'agradaria molt saber que volia dir per estranys... finalment la fase en boca va ser més negativa, va dir que el vi no havia estat gaire temps en maceració i que es quedava molt curt en boca i es mostrava massa senzill i amb falta de cos. L'errada va ser veremar massa prest, l'any vinent haurem d'esperar a una maduració més elevada, més grau, així la fermentació ens donarà per estar més temps en maceració... també hauríem de baixar un poc la temperatura tant de maceració com de fermentació. Aquest any vam veremar tot el raïm junt, tant per fer el rosat com el negre, així no es pot fer, ho haurem de fer per separat.
LES NOTES NO HAN TANT POSITIVES COM DEL ROSAT, L'ANY VINENT S'HA DE MILLORAR MOLT PERÒ PER SER EL PRIMER PODEM ESTAR PROU CONTENTS. FINS L'ANY QUE VÉ!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada