Aquesta entrada és per indicar les tasques i processos de la vinya, però també és per deixar constància dels noms dels mateixos en mallorquí, aquestes paraules han estat consultades a persones relacionades amb el món de la vinya i també es pretén preservar-les ja que cada paraula és una mostra d'una manera d'entendre el món.
TASQUES I PROCESSOS DEL VITICULTOR:
El
processos i tasques de conreu de la
vinya es distribueixen durant l´any
de la forma següent:
Reparació
de la finca:
novembre
Espodassar
(pre-poda) novembre-desembre.
Podar
i sermentar:
des de desembre fins el març. Podar és tallar les serments i sermentar és retirar-les de la finca, normalment són cremades.
Plantar:
de gener al març
Empeltar:
finals de març-primers d´abril
Llaurar: Depèn de molts de factors, nosaltres intentam llaurar el menys possible, però a l'hora d'abonar és imprescindible.
Cavar -
buidar les soques:
febrer-març.
Abonar:
per desembre, ó bé pel febrer-març
Prevenció
per les gelades:
si cal a l´abril-maig
Ensofrar:
l´ abril- maig i pel juny-juliol.
Ensofatar:
el maig-juny i a primers dies d´agost
Esporgar
(poda verda i despuntar): l´abril-maig
i el juny-primers de juliol. Esporgar és la paraula utilitzada a alguns punts de Catalunya, a Mallorca s'utilitza la paraula ESBROSTAR.
EMMUNDONAR: Aquesta és una operació de poda en verd, els mundons són els brots(ulls) que surten a la base de les serments. Per afovorir la circulació d'aire i així millorar les preventives de malalties i plagues de la vinya. Emmundonar és llevar els 4-5 mundons que estan a la base, es lleven fins a arribar al darrer raïm de la planta. Aquesta operació es fa uns 10-12 dies després de la floració, quan aquests tenen uns 10-15 centímetres i encara són tendres i es poden retirar amb facilitat.
Aclarat
i tria del raïm:
finals de juny o juliol- agost.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada