dilluns, 27 de desembre del 2010

BODEGUES JOSÉ LUÍS FERRER (BINISSALEM "ILLES BALEARS")


Any 1931: el vi i les vinyes de Mallorca estan en absoluta decadència encara que els anys de la fil·loxera ja han passat.
Només el romanticisme d´un jove aventurer com José Luís Ferrer pot explicar la idea de posar en marxa un nou celler a Mallorca.

La guerra i la postguerra civil no fan més que empitjorar les coses, però l´obstinació de José Luís Ferrer no minva. En els anys posteriors, amb una economia de subsistència en els quals són prioritaris els productes bàsics de la ramaderia i l´agricultura, no és tampoc bon moment per a una indústria del vi en retrocés lent però continu.

El boom turístic dels 60 no beneficia en absolut els vins de la terra, ja que la indústria de masses s´inclina clarament pels vins peninsulars. Tot i això, els cellers José L. Ferrer continuaran endavant en allò que es podria qualificar de travessia en el desert, ja que varen ser molt pocs els vinyataires que no varen abandonar o varen optar per convertir-se en distribuïdors.

Els anys 80 i 90 són anys de lluita pels cellers que culminen amb el son llargament acariciat de la denominació d´origen per a la comarca de Binissalem.

Per a molts mallorquins i no pocs forans, els cellers José L. Ferrer i Franja Roja, la seva marca insígnia, són sinònim de prestigi i qualitat. L´actual reconeixement no és fruit de la casualitat, sinó de la ferma aposta per la qualitat i la innovació, sense oblidar mai les arrels i la tradició, d´aquests cellers que van en cap.

Les tres generacions de l´estirp vinyataire dels Ferrer mai s´ha conformat amb allò que els aportava la memòria històrica i l´experiència heretada i ,per això, sempre han buscat enriquir el llegat rebut. Així, des del padrí, José Luís Ferrer Ramonell, fins als néts, Sebastián i José Luís Roses, tots han marxat fora de les nostres fronteres per descobrir i, en el seu cas, aplicar a casa noves idees i tècniques enològiques de tot el món.

De l´època del fundador fins avui el celler no ha perdut ni un gram de tipicitat i autenticitat en els plantejaments, però ha aconseguit millorar notablement el resultat final. Unes instal·lacions avançades que combinen el millor de les tècniques modernes i tradicionals i, sobre tot, viure el vi com una passió que es transmet quasi genèticament, de generació en generació, han tingut la recompensa del reconeixement del mercat autòcton i inclús del de fora de les nostres fronteres.

Segles de tradició de tota una terra i tota la passió i l´esforç d´una família és el que existeix darrere el nom de José L. Ferrer. Llum i màgia, paisatge i paisanatge, cultura i ingeni, ànima i terra, raïm i valentia fet vi, això és, en essència, el que es destapa amb cadascuna de les ampolles que surten d´aquest celler.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada