dissabte, 10 de desembre del 2016

VI KOSHER



El vi kosher és un vi produït i manipulat exclusivament per jueus practicants del mitzvot -les lleis jueves-. El terme "kosher" significa "pur" i els vins kosher són elaborats segons els requisits de la religió jueva.
El vi va ser i continua essent utilitzat en molts diferents tipus d'adoracions/cultes, i la seva posició i únic estatus a la Llei Hebrea exigeix un tractament i elaboració envoltada de fermes restriccions, fins i tot quan és utilitzat per a fins diferents de la santificació del Shabat o consum a les celebracions jueves.
Cal dir però que el vi kosher no presenta diferències quant a varietats i vinificació es refereix. La diferència important és el control i la certificació constant de tot el procés per part del rabí. La producció de vi kosher, per tant, passa un exhaustiu protocol que exigeix el compliment d'una serie de requisits.


Condicions i requisits perquè un vi sigui Kosher:
- La producció i tractament del vi kosher ha de ser fet exclusivament per persones jueves. El vi, així com tots els productes que continguin vi o suc de raïm, han de quedar exclusivament en mans jueves durant tot el seu procés de manufacturació, posterior embotellat i fins i tot l'apertura de les ampolles ja autoritzades per la llei jueva, ha de ser feta per una persona jueva.
- Els tancs de fermentació del vi i tot el material d'ús han de passar per un procés de "kosherització" i tenir un ús independent pel kosher.
- La totalitat de matèries primeres usades en l'elaboració del vi han d'estar certificades prèviament per la llei jueva (és a dir, tenir certificat kosher).
- El procés comença omplint tres vegades els tancs amb aigua, en intervals de 24 hores.
Tot el procés serà efectuat per un rabí que seguirà les indicacions de l'enòleg.

El vi kosher de Capçanes
Capçanes va ser pioner en l'elaboració de vins kosher a Catalunya. El vi que elabora el Celler de Capçanes segueix la Llei Jueva. Es produeix sota la supervisió del prestigiós Rabinat “OU” d'Estats Units i de la Federació de Kashrut de Londres en estreta col·laboració amb els Rabins Locals de Jabad Lubavitch de Barcelona.
10 requisits dels vins kosher de Capçanes:
1- Edat mínima de les vinyes: 4 anys.
2- Sense fertilitzants orgànics.
3- Estricta higiene i condicions de neteja.
4- No es permeten bacteris afegits, ni llevats o enzims.
5- La gelatina i la casseïna estan prohibides en la clarificació.
6- Es permet la bentonita i l'ou de closca blanca, però ha de ser obert i revisat pel rabí.
7- Només es poden utilitzar ampolles noves.
8- No es verema el raïm al 7è any (any de Sabbath) donat que la terra ha de regenerar-se.
9- L'1% dels beneficis obtinguts pel vi s'entrega a causes benèfiques.
10- Només jueus respectuosos amb el Sabbath i seguidors de la llei són autoritzats a vinificar, i per tant, només ells poden entrar en contacte físicament i visualment amb el vi.
No hem probat el de Capçanes però sí el següent:

http://ralfilauren.blogspot.com.es/2016/12/mount-hermon-red-2014.html

Hem tengut la oportunitat de provar-ne un altre a un tast virtual de verema. Aquí teniu la nota de cata:
http://ralfilauren.blogspot.com.es/2017/03/nexus-kosher-2013.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada