dilluns, 26 d’agost del 2013

FERMENTACIÓ EN CUP DE CIMENT

El vi clarete mallorquí sempre s'ha fermentat directament dins el cub de ciment, sabem que hi ha bodegues que ho fan però la veritat és que no ho tenim molt clar per fer-ho nosaltres, per tant cercam informació i després ja decidirem si ho feim ho si no. Tota aquesta recerca anirem detallant-la aquí perquè quedi enregistrada.

Dipòsits de Formigó: Es construeixen en formigó armat amb l'última capa interior de ciment pur. S'utilitza molt per emmagatzemar. Per elaborar han d'estar revestits, aïllats, ja que l'acidesa del vi corroeix el formigó i s'enriqueixen els vins amb calci, formant-se TCA o thk i precipitant.
Maneres de revestir-lo: Enrajolat, dóna problemes per les juntes.
Franquejat: tartarizar amb diverses capes, mínim 3, d'àcid tartàric al 25%.
Resines d'epoxi: Es netegen bé, igual que els d'acer inoxidable però exigeixen vigilància ja que es poden formar butllofes o esquerdes que piquen el vi.
Les resines actuals són permeables. Antigament, eren impermeables mentre que els dipòsits transpiren amb el que s'originaven problemes.
Avantatges:
- Si estan ben recoberts tenen bona hermeticitat i es comporten com a recipients neutres.
- Durada llarga i barats.
- Es poden utilitzar per vinificar (amb fred) i emmagatzemar.
- Ara per ara només s'utilitzen per descubar, emmagatzemar i FML.
- Més fàcils de netejar que els de fusta.
- Es construeixen in situ i s'adapten a la forma del celler aprofitant l'espai.
- Molta inèrcia tèrmica que, tenint fred, és un avantatge.
- Si s'utilitza per fermentar cal procurar que estiguin separats perquè no s'ajunti la calor i perquè tinguin cambres d'aire, evitant humitats (aporten olors a floridura).
Inconvenients:
- Si estan mal franquejats enriqueixen el vi en calci i ferro.
- Requereixen manteniment.
- Són fixos.
- S'acumula molta calor, sent necessari serpentins o plaques amb fred.
- Si estan en zones subterrànies i amb humitat cal procurar que no toquin parets o terra.

Hem trobat un tipus de depòsits guapíssims però molt cars, aquí teniu l'enllaç:
http://www.horvin.com/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada