diumenge, 21 d’agost del 2022

VINIFICACIÓ CLARET 2022

Bé! Anem amb el tema! dissabte 20 d'agost vam vermar per elaborar el vi claret d'aquesta anyada, no cal dir que és la data més avançada en la curta història de la nostra portassa.

Vam vermar 35 caixes d'uns 10-12 quilograms, 7 caixes de giró ros, 6 caixes de premsal, 2 caixes de macabeu, 2 caixes de viognier i 5 caixes de chasellas, això pel que fa als raïms blancs; després vam vermar 3 caixes de fogoneig francès i 10 de syrah. Les 5 caixes de chasellas son del tio Miquel que ens va dur uns 50 quilògrams de raïm que li tornarem en vi una vegada fet.

L'estat sanitari del raïm va ser correcte però molt raïm menjar per la combinació d'ocellets i vespes. Ha estat un any molt fàcil a nivell fitosanitari, mai no havia fet tan pocs tractaments (2) i crec que aquest any n'hagués pogut prescindir, no entenc com a Mallorca no es fa tota la producció ecològica, seria assequible, relativament còmode i un gran reclam per al consumidor.

Elaboració clàssica, trepitgem tot el raïm blanc excepte el giró ros, deixem garrafes de gel i partim a berenar unes 3 hores on el raïm blanc va macerant; no trepitgem el giró ros ja que és un raïm gris i dóna al most un color marronós que no m'agrada, després amb el desfangat desapareix però em fa por, és un raïm amb molta personalitat, no m'atreveixo a macerar-lo però l'anyada següent ho provaré de macerar juntament amb les altres castes blanques per veure què passa. 

El menú clàssic de verema, fideus de vermar amb me, tumbet amb ous fregits i pa amb sobrassada i formatge, de postres gelat de bomba i ensaïmada.



Transcorregudes les 3 hores, amb la panxa plena i vi a les venes, ens armem de valor i capolam el raïm negre juntament amb la giró ros. Tot seguit premsem per fer una "maceració" pre-fermentativa de 2 dies a 10ºC, ara mateix en això estem.

Cal dir que vam posar 5 grams d'àcid ascòrbic per evitar oxidacions i 4 grams d'enzims per conservar aromes i obtenir un major rendiment durant el premsat. Vam afegir també 8 grams de sulfurós.


Anem amb els crus  números : Un PH de 3'50, grau d'alcohol probable de 1086 (11'7 graus d'alcohol probable) i 5'25 d'acidesa expressada en tartàric. Van sortir uns 225 litres de most que acidifiquem a raó d'1 gram per litre de tartàric, segurament caldria una mica més d'àcid tartàric però aquest any tenc ganes de fer un vi una mica més càlid, aquests dies em pensaré si acidific més o no.

Demà dilluns farem el desfangat, sembrarem llevats i posarem la temperatura a 16ºC tot esperant a que arrenqui la fermentació alcohòlica.

La incertesa continuarà...

1 comentari:

  1. quina enveja... :P amb les vinyes i amb la taula!! jeje. M'agradaria fer-vos una pregunta, veig que al foro de verema vau posar fa un parell d'anys que havieu tingut erinosis, ho vau aconseguir resoldre? com ho vau fer? jo tinc unes parres al jardi i tenen lo mateix..... i com que no soc un expert ...... gràcies per endavant.

    ResponElimina