diumenge, 24 de setembre del 2023

VINIFICACIÓ NEGRE 2023

 


Vermam dissabte dia 23 de setembre, enguany tot ha anat tort, sirà massa madur (un 20% de panses) i el mantonegro un poc verdós, l'estat sanitari és correcte.

Recollim 16 caixes de raïm, una de fogoneu francès, una de callet, una de monastre, tres de sirà i deu de mantonegro, el mantonegro era pràcticament tot blanc, enguany no ha agafat color.

Capolam i posam dins el dipòsit d'acer inoxidable, surten 170 litres de most.

Pel que fa a les dades, densitat 1084 que equivalen a 11'5 graus d'alcohol probable, afegim 2 quilograms de sucre per intentar apujar un poc el grau alcohòlic. Afegim 10 grams per hectòlitre d'àcid ascòrbic per intentar evitar oxidacions ja que la mantonegro ho sol ser.

Pel que fa al PH, molt alt, 3'84. Llavors en Toni Llaneras ens mira l'acidesa, 4'2 grams d'acidesa expressada en tartàric, baixa, decidim acidificar a raó de 2 grams d'àcid tartàric per litre.

Pel que fa a la vinificació, posam l'equip de fred a 15ºC per intentar que no arrenqui la fermentació alcohòlica, tot i així, l'endemà ja ha arrencat, volíem sembrar llevats comercials però deixarem que actuïn els que han començat. Deixam l'equip de fred a 25ºC per acompanyar durant la FA.

Queda per decidir quant de temps macerarem, si apujarem la temperatura, pensar a afegir nutrients pels llevats... continuarà... 

Dia 4 d'octubre, en principi ha acabat la fermentació alcohòlica tot i que la densitat és de 996, amb l'alcohol probable baix que tenia el most suposam que ha acabat ja que fa uns 3 dies que no baixa.


Dia 5 d'octubre premsam i sembram bacteris làctis per incenivar que es produeixi la fermentació malolàctica. D'aquí uns dies tal vegada en Xavi ens faci alguna cromatografia per veure com està la FM i llavors haurem de sulfitar ja que no ho hem fet.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada