diumenge, 8 de setembre del 2024

GIUSEPPE MASCARELLO LANGHE TOETTO FREISA 2019

 


Del temps de l'avior a la modernitat líquida, de putáre a podar, per pensar bé s'ha de podar molt; l'autèntica felicitat, la primera, la insustituible: mamar i anar mamat. Com deien alguns antics, no deixis al teu hereu ni perfum ni vi, deixa-li cases i doblers, la resta que sigui per tu; els nostres majors van voler que cap part del cos es quedàs sense sentir-se embriagada de vi. Sense vi la vida és més avorrida que la d'un ós hivernant.

Com deia Sèneca: "No podem mantenir l'esperit sempre en la mateixa tensió, sinó que ens hem de prendre alguna distracció". Entreteniment, delectació sensible, obrir milers d'ampolles, sentir canons de suro, instants, de risc i del delit. El vi, Pau que dóna vida, vine cap a nosaltres portant alegria, i que el teu obscur cau rebossi davant mi ple de saborosos fruits. He fet un curs de tast ràpid, he llegit un llibre tècnic, va de raïm.

Giuseppe Mascarello e Figlio, celler familiar de llarga tradició, enconat al 1881, una cullaredeta de metzina, fan vins que qualsevol nafra poden curar. Toetto nom la vinya i Freisa la nina piemontesa, raïms de Castiglione Falleto diu el fulletó, una santa en un nínxol engalanat i un rínxol emporprat.

Color vermell cirera amb el rivet morat, de capa mitjana, net i molt brillant.

En nas hi trobam molt fruita sobretot vermella, maduixes i cireretes silvestres i magrana amb un toc cítric de codony i taronja sanguina; en un altre pla hi trobam notes especiades de pebre rosa amb un rerefons terrós i floral de violetes.

En boca és un vi festiu i saborós, amb el tanní un tant rústic i rostit, una paladar senzill però amb una presència lloable, serenitat i qualitat són els seus principals atributs; un vi amb energia, de textura granulosa, durador y profund.

 


https://www.mascarello1881.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada