dissabte, 15 d’agost del 2015

VINS DOLÇOS I DE LICOR


Com ja hem dit a un post anterior, la classificació dels vins nobles és complicada i discutida, n'hem feta una però aquí tenim una altra proposta de classificació dels vins dolços i de licor, és la següent proposada per Juancho Asenjo a un article del qual trobareu un enllaç tot seguit:
http://elmundovino.elmundo.es/elmundovino/noticia.html?vi_seccion=2&vs_fecha=200110&vs_noticia=1004043960


Dos són els grans apartats en què podríem dividir aquests vins: els vins de licor i els vins que no són de licor. Els dos engloben la pràctica totalitat d'aquest tipus de vins. Ara començarem la subdivisió, amb el tipus de vins que pertanyen a cada un d'ells:

1.- VINS DE LICOR:

Per poder entendre-ho, oferim una síntesi de les disposicions: Són aquells vins que es poden obtenir a partir en cada cas del que podem anomenar 'productes base' als quals se'ls afegeixen aiguardents o destil·lats i en alguns casos substàncies edulcorants que provenen de raïm.

Productes base:
- Most de raïm parcialment fermentat
- Vi
- Barreja de dos productes
- Barreja de vi i most
- En alguns vins, most de raïm o barreja de most amb vi.

Aiguardents i alcohols:
- D'alcohol neutre procedent del raïm (96º)
- De destil·lat de vi entre 52º i 86º
- O la barreja dels anteriors productes

Substàncies edulcorants provinents del raïm:
- Most de raïm concentrat
- Barreja de qualsevol dels ressenyats productes de destil·lació amb els productes base

A més, el grau alcohòlic volumètric adquirit no serà inferior al 15% vol., Ni superior al 22% vol. El grau alcohòlic volumètric total no serà inferior al 17,5%. Hi ha excepcions d'alguns vins de licor de qualitat produïts en regió determinada, és a dir, vins de licor amb denominació d'origen. A més, el grau alcohòlic volumètric natural de raïm de partida no serà inferior al 12% vol. (Hi ha excepcions en alguns vins de licor).
Els vins de licor podrien dividir-se en els següents apartats:

1.A.- VINS DOLÇOS NATURALS (VIN DOUX NATURAL A FRANÇA)
En els vins dolços naturals estan autoritzades les següents castes (mínim un 85%): les espanyoles pedro ximénez, monastrell, garnatxa, garnatxa tintorera; les italianes Cannonau (garnatxa), Nasco, vermentino, monica, zibbibo (moscatell d'Alexandria), primitiu (zinfandel), bosco, aleatico, corint diners, gir, Nasco, i les gregues assyrtiko, liatiko i mavrodaphne. Els principals vins són: moscato Passito di Pantelleria, primitiu vaig Manduria, monica de Sardenya, Cannonau de Sardenya (Anghelu Ruju), Nasco de Càller, aleatico (a Toscana, Pulla, Lazio, Sardenya, Campània, Calàbria, Emília-Romanya), vermentino (Sardenya i Ligúria), Cinque Terre, moscatells de Samos, Patras, Rodes, Lemnos i Mavrodaphne, Jerez, Montilla-Moriles, Màlaga, Tarragona-Montsant-Priorat, Alacant, Navarra.
Els 'vins doux naturels' només admeten 5 castes: garnatxa, macabeu, moscatell de gra petit, moscatell d'Alexandria i malvasia (tourbat). Són els obtinguts mitjançant l'addició d'alcohol de destil·lats o aiguardents ('Mutage') excloent qualsevol altre procés diferent d'enriquiment. Tenen una regulació especial: els rendiments estan fixats en un màxim de 40 hectolitres per hectàrea, els mostos han de tenir un mínim de 252 grams de sucre per litre com a mínim (14,5% vol. D'alcohol potencial), addició d'alcohol neutre ( 96% vol) d'origen vínic en una proporció de 5 a 10% del volum de most utilitzat. (Segons de quin lloc procedeixin, només 28 a 30 hectolitres per hectàrea com a màxim poden presentar l'addició d'alcohol). Els més coneguts són: Banyuls, Rasteau, Maury, Rivesaltes, muscat de Rivesaltes, Beaumes de Venise, Frontignan, Mireval, Lunel, St. Jean de Minervois i Cap Corse.

1.B.- VINS GENEROSOS.
Ens referim a aquells elaborats sota vel de llevats i elaborats a partir de les següents castes: palomino fi, pedro ximénez, verdejo, Zalema i garrido fi. A aquest grup pertanyerien els finos i manzanillas, els condados pálidos y los pálidos de Rueda.


1.C.- VINS GENEROSOS DE LICOR
Serien aquells vins que s'obtenen partint d'un generós al qual se li afegeix most de raïm parcialment fermentat procedent de raïm pansificat o most de raïm concentrat.

1.D.- VINHOS GENEROSOS.
Denominació portuguesa exclusivament dedicada a quatre vins (VLQPRD): Porto, Madeira, moscatell de Setúbal i Carcavelos. Els tres primers, encapçalats, i l'últim amb addició d'aiguardent i most separat prèviament.

1.E.- RESTANTS VINS DE LICOR.
En aquest calaix de sastre s'inclouen aquelles elaboracions no contemplades en cap dels apartats anteriors: misteles, altres vins tradicionals d'Andalusia Occidental i altres vins de licor.

- Misteles (apartat no oficial)

Són els mosts als quals se'ls afegeix tot l'alcohol. No hi ha fermentació.
Algunes són: dolços Pedro Ximénez, els vins de licor francesos de zones productores d'aiguardents. Són el pineau des Charentes, que s'obté amb mosts o misteles parcialment fermentades per l'addició de conyac; floc de Gascogne, que s'obté amb 2/3 de most i 1/3 de armagnac, i el Macvin du Jura, fet a partir de most no fermentat al qual s'afegeix un terç de 'marc' (aiguardent d'orujo).

- Altres vins tradicionals d'Andalusia occidental (apartat no oficial)

Aquí trobaríem els amontillados, olorosos, pedro ximénez dolços (que no siguin vins dolços naturals) o els vins que són barreja de olorós i amontillado als quals se'ls afegeix vi dolç de Pedro Ximénez o arrop o vi de color.

- Altres vins de licor

En aquest cas es considerarien aquelles elaboracions complexes com alguns vins de Màlaga (Màlaga Dolç Color, etc.), o els vins de Marsala.


B. VINS QUE NO SÓN DE LICOR.

Són aquells on el contingut alcohòlic i la dolçor provenen exclusivament del raïm. Els alts continguts en sucre es deuen a la sobremaduració obtinguda per la pansificació natural en realitzar una verema tardana o no (alguns reciotos i passitos i 'vins de palla' del Jura o del Roine), per l'efecte de la deshidratació, en algunes ocasions afavorida pel desenvolupament de la podridura noble.
Als vins que classifiquem dins d'aquest apartat els anomenem Vins Naturalment Dolços (VND). La divisió d'aquest tipus de vins es pot realitzar segons on i com s'efectuï la deshidratació del raïm:

1.B.- A LA PLANTA:

- Vins de podridura noble: Sauternes, Barsac, Montbazillac, Loupiac, Ste. Croix du Mont, Selecció de Grans Nobles d'Alsàcia, Tokaji hongarès, Beerenauslese i Trockenbeerenauslese alemanys i austríacs, Quart de Chaumes, Coteaux du Layon, Bonnezeaux i Vouvray del Loira .

- Vins de veremes tardanes sense podridura noble: els Veremes tardanes alsacians, Picolit, Pacherenc-du-Vic-Bilh, Jurançon, rancis dolços del Priorat, Fondillón, malvasia de La Palma i de Lanzarote.

- Per congelació del raïm: Eiswein i Icewine alemanys, austríacs i canadencs.

2.B.-FORA DE LA PLANTA:

- En un lloc cobert ja sigui sobre estores, parres o fruiters: recioto di Soave i Gambellara, recioto della Valpolicella, vin sant toscà, Torcolato, Cinque terre Sciacchetrà, vins de palla ('vins de paille'), comandaria xipriota.

- A l'aire: Per assolellament; Màlaga, mantonico di Bianco, greco di Bianco.

C.- ALTRES ELABORACIONS:

Després d'aquest llarg intent quedaria per incloure algunes elaboracions peculiars de vins dolços, algunes tradicionals i altres recents:

- Moscato d'Asti, que és com tothom sap un vi dolç amb carbònic i escàs grau alcohòlic (5% vol). Tot i que no hi ha deshidratació del raïm es podria considerar un vi naturalment dolç (parada fermentativa per fred) de baixa graduació.

- Els nous vins dolços espanyols: com a punta de llança, alguns moscatells de Navarra (per exemple, Ochoa i Piedemonte), o elaboracions de Canàries com viñátigo (amb listán blanc) són vins amb baix grau alcohòlic que mantenen sucres per detenció de la fermentació per fred. Serien casos similars al de l'moscato d'Asti.

- El cas dels 'vins grocs' (VIN JAUNE DEL JURA)
Per últim ¿on s'assignarien els 'vins grocs' del Jura? Aquests famosos i poc coneguts a Espanya vins de criança biològica francesos no són vins de licor perquè el grau alcohòlic volumètric adquirit és natural. Algú podria plantejar la seva inclusió en els vins generosos (adduint que també en els fins de Montilla-Moriles l'alcohol és natural) i si bé és cert que compleixen alguns requisits (secs i elaborats sota vel i de sobres l'envelliment amb sis anys) no satisfan altres (no estan autoritzades les seves varietats) i no arriben al 15% en volum.
Una solució de compromís, que recomana Paco del Castillo, seria enquadrar-los en un nou apartat que podria anomenar-se 'vins naturals de criança biològica'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada