diumenge, 18 de juny del 2023

MARKUS MOLITOR EINSTERN PINOT NOIR 2017

 


La identitat de Markus Molitor i el seu celler parteix d'una màxima: "Inflexible. minuciós, treball manual a la vinya i al celler, i respecte pel raïm i el vi"; enginyeria i precisió, litúrgia indoeuropea, ocells migrants de les selves germàniques.

Negres dimonis enterrats en forma de llenques de pedra obscura, flames d'atmosfèrica pressió soterrada, arrels enginyoses que obren escletxes trencant la fràgil i alhora poderosa pissarra; la maduresa, l'energia i la profunditat del metamorfisme líquid del Mosel·la.

De l'infern pissarrós al cel grisós, la reina pinot noir, la merla embriagadora, spätburgunder; selecció exhaustiva, nivell màxim de maduració a la vinya, gra a gra, mà a mà, senyals digitals marquen el destí final de cada raïm i l'ànima d'aquest vi; justa la fusta!

Color vermell cirera amb el rivet porpra, de capa mitjana-baixa, net i molt brillant.

Ens nas està completament posseït per un esperit de fruita vermella cruixent, maduixetes silvestres i gerds, té una gran presència de deliciosos balsàmics en forma de laca d'ungles vermelles com el caramel que vesteix les pomes ensucrades; rerefons de fongs i terra de garriga mullada amb un punt especiat de clau d'olor, records finals de metàl·lica sang ferida. 

En boca té una entrada molt fresca i delicada, molt bona acidesa acompanyada de certa amargor que ataca el fons del paladar i els costats de la boca, acaba enfilant-se a la punta de la llengua, delicat però amb certa intensitat, sucós i vibrant, tannins polits que ara estan vellutats, amb cert nervi però agradables com el tacte de la pell d'un melicotó de vinya.


https://www.markusmolitor.com/

diumenge, 11 de juny del 2023

SAVAGNIN LES MOLATES 2016

sur-Revermont 

Al poblat gal de Sainte-Agnès ens trobem el Domaine des Marnes Blanches, el celler  és la il·lusió quimèrica d'una jovençal, enamorada i brolladora, parella d'enòlegs, en Géraud i na Pauline Frémont. El projecte es va iniciar el 2006 amb 10 hectàrees de vinyes ubicades a Sud Revermont, certificació ecològica, mínima intervenció, expressió del terrer i la natura com a guia; consciència, puresa i precisió.
Les cúpules vitininícoles francòfones, farcides d'enveja, van fer acallar de forma aspre i aparentment pacífica el brugit del Jura. Una regió pionera, la primera cooperativa, el primer empelt damunt peu americà, primeres reglamentacions per protegir la qualitat, la primera AOC de França va ser Arbois el 15 de maig de 1936, la seva vinculació amb Louis Pasteur... Ara, els vins del Jura bramulen i reneixen altre cop, els somnis caiguts sense pecat sempre tornen florir.
Petita i allunyada, l'enigmàtica regió del Jura està marcada per la oxidació i el vel de flor, aquests vins són anomenats «type», «tradition», «non ouillé» o «sans ouillage». Però el misteri i la fantasia de la comarca no s'acaba aquí, els vins «ouillé» o «floraux» són els vins sense influència de la flor ni la oxidació; per no parlar dels seus cremants, vins de palla ni els icònics vins grocs de Chateau Chalon.
La savagnin és una casta de raïm blanc, és la insignia reial de la contrada, la matèria primera, actriu principal i potent de vins naturals, vins que mai defalleixen ni moren, el seu paper evoluciona dins cada obra teatral líquida; llarga guarda als vins rossos.
Color groc llimona amb el rivet d'or blanc, net i brillant.
En nas, d'inici floreixen unes presents notes d'ametlla amarga, en un segon pla apareixen flaires cítrics i de fruites grogues i blanques, aranja, nísper, poma verda i pera llimonera amb un rerefons exòtic auster de litxi; de forma més dèbil hi trobam aromes d'herbes seques, camamilla, pols de tocador i talc.
En boca és fresc i àcid, tot i que té un punt llépol, delicat i elegant però amb un permanència destacable, mineralitat i salinitat en són el tret més destacables ja que centra la seva presència a la punta de la llengua; picant i juganer, no deixa de fer-te salivar.

NO S'HA TROBAT ADREÇA WEB DEL CELLER.

dissabte, 10 de juny del 2023

HERMANOS LURTON NO SULFITES ADDED 2021

 

El llinatge Lurton sona a nissaga, els hereus actius són la quarta generació de viticultors d'aquesta gran família productora de vins originàriament a regió de Bordeus, afincats allà des del 1897. És una d'aquelles estirps que han aconseguit generar una història vinculada al món del vi i al compromís amb l'exigència i l'excel·lència; un clan que va endevinar que la sort és la recerca del coneixement i el saber fer, i que l'atzar és l'exploració de la sapiència.

Fer vi avui dia és complexe, cal ser natural, atent, curós, audaç, innovador, rigorós, sensible i compromès; amb una política responsable, cal tenir una visió educativa, ser transparent, compartir, respectar la terra...

Els germans Lurton aterren a Castella i Lleó a la recerca de fer una gran vi blanc amb un excel·lent raïm, allà descobreixen la verdeja, una varietat tacada pels excessos per la qual Jacques i François senten passió. Molta gent arrufa el nas en sentir demanar un "verdejo" a un lloc públic on serveixen beuratges, a d'altres en brillen els ulls després d'haver tastat vins de la zona de classe mundial.

Més endavant, cercant una finca per produir grans vins negres, es van dirigir cap al jardí secret on la vida dels més braus és meravellosa, la pàtria del rovell d'ou de la terra amb sabor de sang tintada, un oasi ombrívol farcit de vinyes velles pre-filoxèriques que han sobreviscut dins un desert de sòls sorrencs i llimosos molt pobres.

El que crida més l'atenció de l'elaboració és el fet de no tenir sulfits afegits. Diuen que el vi amarat pren la forma del seu continent, depòsits comuns com els embrions ovalats de les aus i el formigó. Remuntats controlats amb una extracció absent de violència; benaventurats els vins suaus amb el cor fort. 

Color vermell cirera amb el rivet porpra, de capa mitjana-alta, net i brillant.

En nas és fruita, fruita i més fruita, negre i vermella; mores d'esbarzer i nabius, gerds i maduixes silvestres. Té un rerefons més vegetal, llorer i herbes aromàtiques, sobretot espígol amb un rerefons floral de violetes.

En boca té una entrada un xic rústica, involució positiva de les mutacions del temps, té un gust antic i ancestral, naturalesa oblidada, la visió d'un futur millor. És fresc i de perfil amarg, amb el tanní rugós i raspós, potent però controlat, de tall llépol contingut, greixós i de conglutinació viscosa. S'ubica primerament al fons de la llengua mostrant el seu caràcter amarg i acaba a la punta de la llengua exhibint un punt dolcenc.


https://www.hermanoslurton.es/es

diumenge, 4 de juny del 2023

SAUVIGNON VOM OPOK 2017

 

Terra de vins: Weinland Österreich, Steiermark (Àustria). De la mà de Maria i Sepp Muster neix aquest vi blanc "natural", ecològic i biodinàmic elaborat amb la varietat sauvignon blanc. Ceps plantats al terrer local anomenat “opok”, sòls de terra calcària i amb textura entre llimosa i argilosa. Certificació Demeter des del 2003; Deméter: la deessa grega de l'agricultura.

Maria i Sepp intenten trobar les seves respostes a l'horitzó que els transporta a la reducció a l'essencial: "Menys és més". L'aparent incertesa d'ometre en comptes d'afegir, un acompanyament suau enlloc d'una intervenció excessiva: aquests són els ingredients amb els quals aconsegueixen aquest grau de maduresa i harmonia que fa destacar els components naturals de sabor i aroma dels seus vins.  

Raïms desrapatats i fermentats en bótes de fusta ovalades de 2.400 litres amb llevats autòctons. El vi està lleugerament sulfitat després de la primera tramelsada, després està al voltant de 10 mesos dins dipòsits d'acer inoxidable per finalment passar altres 20 mesos envellint en bocois de fusta de 1.200 i 2.400 litres. S'embotella sense clarificar, sense filtrar i sense afegir sulfits.

Color groc pàl·lid amb el rivet d'or blanc, net i brillant.

En nas és de perfil cítric, llimona i aranja es combinen amb notes de flor de sauc; després d'aquestes notes franques n'apareixen d'altres que li aporten complexitat: poma verda, pera llimonera, herbes silvestres fresques amb un toc terrós, rerefons oriental de salsa de peix vietnamita.

En boca té una entrada fresca i saborosa, marcada acidesa combinada amb una lleugera amargor, xispejant i un xic picant, salí i mineral, el final es concentra pessigollejant la punta dels llavis.


https://www.weingutmuster.com/




diumenge, 28 de maig del 2023

TOLO DO XISTO 2018


Fulls i llenques de pissarra dibuixen el trispol obscur d'on neixen aquests ceps de mencía vells, ratlles de guix marró i verd pintades per viticultors heròics de la Ribeira Sacra, una lluita contra la natura per generar un paisatge màgic a la gargamella del riu Sil; un viatge per l'Atlàntic.

Andrea Obenza y Coca i Fitó ensamblen aquest vi amb nom de sonat, Tolo Do Xisto, Loco de la Pissarra; amor i esforç per la terra amb un punt de locura. La pissarra és poderosa i intensa, maduresa, potència i expressivitat i la controvèrsia que genera la paraula mineralitat. En boca, els vins de pissarra tenen una textura explosiva, són vins concentrats, corpulents i profunds: la pissarra és enèrgica.

Color vermell cirera amb el rivet color porpra, net i molt brillant.

En nas és intens, hi sobresurten les notes de fruita negra i vermella molt madura, flaires balsàmics d'eucaliptus amb un toc de tabac ros, regalèssia i caramel; aromes vegetals mesclats amb aromes docencs de gelatina de flors liles amb un rerefons de cuir i animal.

En boca té una entrada energètica i impactant, es va mesurant però deixa empremta al paladar, bona acidesa i una deliciosa sensació d'amargor que es focalitza al fons del paladar, finalment viatja cap a la punta de la boca martellejant la punta de la llengua i picant als llavis.


http://es.cocaifito.cat/tolo-do-xisto/

WEINRIEDER RIESLING KUGLER 2014

 


La gran dama nórdica creix sota l'abric d'un freixe perenne, Yggdrasil, l'arbre de la vida, les seves arrels i branques mantenen units els diferents móns de l'Europa occidental freda. Austria, el regne oriental germànic, les dames solien dur un falcó al braç, la riesling porta una àguila imperial.
Weinrieder és un llinatge ubicat a Weinviertel, al quadrant del vi de la Baixa Austria; vi al quadrat. Microclima equilibrat que neix de sòls de llim argilós, al celler s'acompanya als raïm per elaborar vins vibrants, amb força i caràcter, vins amb emoció.
Color groc pàl·lid amb el rivet verdós, net i brillant.
En nas es mesclen notes de fruita i flors, perfumat i delicat, flors blanques barrejades amb melicotó blanc, meló pell de calàpot, albercoc "Rojo Carlet" amb un rerefons de poma verda; un punt cítric de llimona i aranja. El fil conductor és la mineralitat, pols de tocador, calç, pedra de riu, salí i amb un toc de mel.
En boca té una entrada agradable, un xic dolcenca que contrasta tot d'una amb una important acidesa, concentrat i glicèric, un xic amarg que es concentra d'inici al fons del paladar i que va derivant cap a un picant juganer que s'ubica finalment a la punta de la llengua.


https://weinrieder.at/

diumenge, 21 de maig del 2023

MANZANILLA PASADA EN RAMA PASTORA (SACA 2023)

 


Una nova però vella "Manzanilla", una prova de l'existència d'elixirs que són espectadors del temps de l'avior, habitants de llars sagrades, temps antics que es converteixen en tradició, presents del Barbadillo mitològic. Pastora és un "Manzanilla Pasada" que ve del sistema de solera "Solear" però té dos anys més de criança, això permet desenvolupar un major xassís, més profunditat i un caràcter de la "flor" superior.

La marca "Pastora" es pensa que és la marca més antiga de "Manzanilla" que existeix, sembla que es remunta a la primera venuda per Barbadillo, poc després de la seva fundació al 1821. L'any 2015 la família va decidir que era el moment per reviure aquesta marca elaborant un vi amb la vocació de ser molt similar a un estil  molt popular al segle  XIX, la "Manzanilla Pasada En Rama", es troben a faltar a faltar els bevedors antics.

Moltes de "Manzanillas Pasadas" han entrat ja dins una fase oxidativa, aquest no és el cas, aquesta és l'expressió màxima de la criança biològica, duita a l'extrem però embotellada baix l'impacte de la flor sense deixar espai a l'oxigen corrosiu que afecta al pulmó del vel.

Color groc daurat amb rivet d'or blanc, net i molt brillant.

En nas és elegant, complexe i amb molt personalitat, flaires de llevadures i glutamat, pasta de miso, fruits secs amb tocs de pell de taronja i camamilla; un rerefons de poma verda i api.

En boca és una font de sabor, la raó per la qual els animals ens deleitam menjant i bevent, l'existència de Sanlúcar de Barrameda bé justifica robar al deure de beure. Tornam a tenir elegància no privada de potència, impactant, pura salinitat dotada d'una màxima salinitat, deliciosa amargor, mineralitat que es sent a la punta de la llengua.




https://www.barbadillo.com/