dijous, 31 de març del 2011

dimecres, 30 de març del 2011

VOCABULARI VITICULTURA


Com totes les tasques relacionades amb la cultura popular, les feines relacionades amb la vinya tenen la seva pròpia terminologia; per tant la meva intenció és recollir tant paraules relacionades amb el cultiu de la vinya així com també expressions, dites... que formen part de la nostra tradició i que un dia forem emprades pels nostres avantpassats
Tot seguit podeu veure un enllaç introductori al vocabulari bàsic del cultiu de la vinya en llengua catalana:
http://www.lapalanca.cat/oldweb/2000/9sep/pagines/pag4.htm
Per aprofundir més podem consultar un enllaç de la Universitat Rovira i Vigili on podem trobar un ampli i complet diccionari del vi:
http://www.einesdellengua.com/Fitxes/Textos/Arxius/dvi/Entorn.htm
Tot seguit podem trobar una tesi doctoral molt interessant on hi trobam extensa i completa informació sobre els termes de la vinya i el vi i la seva trascendècia a la vida quotidana de la gent que forma part de la cultura de la vinya i el vi:
http://www.tesisenxarxa.net/TESIS_UAB/AVAILABLE/TDX-0331109-153055/mes1de1.pdf
Ja per acabar teniu un enllaç a un bloc interessantíssim on hi podeu trobar tot tipus d'info rmació, en aquest cas vos remetem a la secció del dicciovi on hi un petit diccionari pràctic de paraules relacionades amb les la viticultura:
http://diccionarivi.blogspot.com/

BIODINÀMICA: ELS RITMES DE LA VIDA

MUNTATGE FOTOS VINYA


FONDANT DE XOCOLATA

RECEPTA FONDANT DE XOCOLATA

INGREDIENTS:

  • 25O grams de xocolata de cobertura
  • 250 grams de mantequilla
  • 125 grams de farina
  • 75 grams de sucre
  • 5 ous
  • 5 blancs d'ou

PREPARACIÓ:

Fondre la xocolata amb la mantequilla. Batre els 5 blancs d'ou, els 5 ous i el sucre. Llavors mesclar les dues preparacions i anar remenant-ho (és interessant passar la farina per un sedàs). Posar la mescla dins motlles de flam prèviament untats amb mantequilla i farina. Coure al forn 10 minuts a 180ºC.

divendres, 25 de març del 2011

VOCABULARI DEL PAGÈS

Llibre escrit per Miquel Pont i editat per l'editorial PROA.
La ràpida transformació de la societat durant els últims cinquanta anys ha deixat a un pas de l'oblit el patrimoni cultural de la pagesia. Estan a punt de desaparèixer unes formes de vida i una determinada visió del món, amb el perill que es perdi per sempre el lèxic que caracteritzen el món de la pagesia.
Miquel Pont, pagès i escriptor nascut a la Segarra, autor de llibres com Les feina de la vella pagesia (2000) i Calendari dels vells oficis (2002), ha recollit aquest bagatge cultural i lingüístic, amb la vivacitat de qui coneix de primera totes les feina vinculades amb el camp. Durant vint anys, Miquel Pont ha recorregut masies, museus i col.leccions privades per elaborar aquest valuós vocabulari il.lustrat.