INGREDIENTS (per 4 persones):
BLOC PERSONAL DE'N RAFEL JUAN ORELL

dilluns, 14 de juliol del 2025
PASTÍS D'ALBERGÍNIA DE CA NA LLUÏSSONA
INGREDIENTS (per 4 persones):
dissabte, 28 de juny del 2025
SOCA-REL ESCURSAC 2024
De soca i arrel, la part més íntima i fonamental; soca (bastó, cep, rabassa) i arrel, amb tota la integritat, fins el més endins i encara més enllà... Estam segurs que el sòl no pot ser el sòtil? En Pep Rodríguez, un gall favat foraster amb raïms mallorquins com a senyera, vinyes de call vermell cobertes d'un mant de cabells rossos cuits pel sol mediterrani; més pagès que vinyòvol, manufactura lliure.
El cinturó del vi, entre 30 i 50 graus al nord i al sud, les canviants circumstàncies climàtiques empenyen fort, l'energia de conqueridor està dins l’esperit humà i el cep, compartim una capacitat d'adaptació inversemblant; encara que en alguns homínids moderns romangui abaltida. Tot i una incontrolable promiscuïtat vínica, la genètica mediterrània ens decanta cap als vins de llum, de maduresa i d’embat; els vins d'ombra, grenyals i gèlids són una persecució activa d’avistaments aliens. L'emocional calidesa mediterrània, la contundent acidesa transportadora, la gamma cromàtica intermèdia, el ventall màgic pintat d’oportunitats. El vi no entén de meridians, al vi només li importa estar a qualsevol recepta per provocar somnis eròtics; provi vostè de canviar l’aigua destil·lada per vi a la recepta de na Remei Varo i Uranga.
diumenge, 1 de juny del 2025
PROJECTE TERRA CALLET 2023
En època de begudes de fraudulenta vigorositat, el vi està més mal vist que els xarops de cama-roges, el seu pecat és la indiscreció licorosa. L’aliment és l’entreteniment i la salut és la ingesta d’una ciència infusa pel capital, temps d’emblemes altament expressius: “Tot esforç té recompensa” i de viandes sobrenaturals. Simpatia pels corredors, esperits malignes pels bevedors, el que es vinculava abans amb els Déus ara s’enllaça amb el diable, el Bacus de Caravaggio està deliberadament pixelat, activistes amb el poder d’obrar destruint art. El crit de guerra és: Arribat! tots assolim el mateix fi i ni tan sols Plató tenia raó: ni la bondat té premi. “En la bondat es tanquen tots els gèneres de la saviesa” (Eurípides).
Si tu no vols, el teu metre quadrat no està en venda, un metre quadrat de vinya és bastant, vinyòvols trovadors: “Que la gent sàpiga, que tot això és meu, que ningú s’atreveixi a entrar sense el meu permís”. Sobre els nostres caps, el cel és nostre i el podem mirar sense demanar permís, sota els nostres peus, les arrels dels ceps, no les podem veure però alimenten els nostres esperits. Qui no ha escorxat mai un xai no pot pas assaborir-lo de la mateixa manera que qui sí ho ha fet, qui no ha trepitjat una catifa de raïms no pot pas assaborir el vi com qui sí ho ha fet, embrutar-se les mans de sang i vi t’acosta a la mare natura, la mateixa que et dona la vida i la te lleva… un metre quadrat de terra pròpia per ser enterrat junt als records.
Color vermell cirera amb el rivet porpra, de capa mitjana-baixa, net i molt brillant.
En nas és intens i expressiu, hi destaquen les notes de fruites vermelles com la fraula amb un punt de fruites de tardor com la magrana, notes florals d'anglesina i aromes vegetals acaben de configurar una seductora paleta aromàtica.
En boca té una entrada fresca i fluida, tanins polits i sedosos, xispejant i envoltant, amb una lleugera amargor que el fa refrescant i un punt picant a la punta de la llengua.
diumenge, 27 d’abril del 2025
RESTAURANTS PIEMONT
MILÀ CIUTAT
LE MERAVIGLIE
https://www.lemeravigliemilano.com/
DON VINCÈ
https://www.cibotoday.it/citta/napoli/trattoria-don-vince-nonno-enzo-capuano.html
GRILL DEL GRILLO
https://www.grilldelgrillo.it/
LE COTOLETTE
https://www.emotionrit.it/2023/02/dove-mangiare-a-milano-le-cotolette/
IL BISTROT BY MAX MARIOLA
https://www.maxmariolarestaurant.com/max-mariola-il-bistrot
CHEF IN CAMICIA
https://www.chefincamicia.com/
CON MOLLICA O SENZA
https://conmollicaosenzashop.it/
TORÍ CIUTAT
PIEMONT
LA CIAU DEL TORNAVENTO (TREISO)
https://www.laciaudeltornavento.it/
TRATTORIA DEI BERCAU (VERDUNO)
RISTORANTE LE TORRI (CASTIGLIONE FALLETTO)
https://www.ristoranteletorri.it/
OSTERIA MORE E MACINE (LA MORRA)
https://www.facebook.com/people/Osteria-More-e-Macine/100063477974911/#
LE CASE DELLA SARACCA (MONFORTE)
https://www.saracca.com/index.html
OSTERIA LALIBERA (ALBA)
PETRICORE ENOTECA (ALBA)
NAEVIA (NEIVA)
OSTERIA DI DEJUN (CASTAGNITO)
RESTAURANTS A VALÈNCIA
TRINQUET
https://grupogastrotrinquet.com/
ASADOR EL PASTORET
https://www.facebook.com/asadorpastoretdenaquera#
CA PEPICO
LA CEPA VIEJA
ASKUA
https://www.askuarestaurante.com/
MEAT MARKET
https://meatmarketrestaurante.com/
FORASTERA RESTAURANT
https://forasterarestaurant.es/
CASA ROBERTO
ALQUERIA DEL POU
LA PEPICA
TAVELLA RESTAURANT
https://tavellarestaurant.com/
ASADOR LA VID
CASA CARMELA
https://www.casa-carmela.com/es/
ESMORZARETS
BAJOQUETA BAR
BAR MISTELA
BAR CASSALLA
dimecres, 9 d’abril del 2025
PANADES DE BACALLÀ
La roda meravellosa, la panada, a cada casa una recepta, aquesta és la pasta de Ca Na Lluïssona.
RECEPTA DE LA PASTA:
- 1 kg de farina passada pel sedàs.
- 1 ou (blanc i vermell).
- 200 grams de saïm.
- 1 tasseta d'oli d'oliva.
- 450 ml d'aigua teba.
Deixar reposar una miqueta ja que fa un poc de moviment, llavors ja està a punt per fer les panades.
INGREDIENTS DEL FARCIMENT:
- 1 llom de bacallà dessalat.
- 1 manat de bledes.
- 1 manat d'espinacs.
- 1 manat de julivert.
- 6 grells.
- 1 grapada de xítxeros.
- 2 porros.
- 3 tomàtigues de ramellet ratllades.
- Sal, pebre bo i pebre bord dolç.
- Oli d'oliva verge.
ELABORACIÓ:
Primerament netejarem les bledes i els espinacs, tot d'una en estar ben netes i tallades hi afegim sal i ho deixam reposar una horeta dins un colador; passat aquest temps hauran perdut l'aigua, tot i així s'han de prémer bé.
Afegirem a les bledes i als espinacs la resta de verdures ben talladetes, el julivert, els grells, els porros i la tomàtiga de ramellet ratllada, ho trempam amb oli d'oliva verge, sal, pebre bo i pebre bord.
Per altra banda tenim el bacalla dessalat i tallat a daus, també ho trempam amb una mica d'oli, pebre bo i pebre bord.
Hem d'intentar tenir a punt la verdura quan la pasta hagi acabat de reposar. Llavors ja ens posam a fer les panades, posam un sostre de verdura, uns daus de bacallà bé al mig de la panada i acabam d'omplir la panada amb més verdura.
Anam fent les panades i posant damunt llaunes, llavors les enfornam a foc no massa fort fins que siguin ben rossetes.
Bon profit!
Ja cau la nit, el que no es recorda no ha passat, ja cau la nit i els moixos comencen a miolar, ara toca enlairar-se amb el condigne perfum d’una botella de vi, toca encendre-se com una gatosa, despullar-se tap a tap, estudiar l’alzina surera, mostrar les armes roentes i preparar-se per regalimar de fruïció, convertir-se en ostatges del delit i tacar de vi el morbós llençol de boira, tornar-se bojos com alegres ocellets, cal no ser tímids en la intimitat i transformar-se en rapinyadors quan s’apagui la llum, convertir-se en exòtiques gàrgoles, ara toca pecar, avui és un dia de sort. Ja cau la nit, ara toca triar l’obridor, el de dos temps? simple i eficient però et deixa el cor foradat, la dansa del descargolat; El d’ales? Cal estirar les cames com al balet fins que quedin obertes com les portes d’un Lamborghini; El de dues làmines? Suaus besades al coll que acaben amb una tendre endinsada fins al fons, delicat balanceig abans de l’explosió de plaer.
diumenge, 6 d’abril del 2025
VIBOP