diumenge, 1 de juny del 2025

PROJECTE TERRA CALLET 2023

En època de begudes de fraudulenta vigorositat, el vi està més mal vist que els xarops de cama-roges, el seu pecat és la indiscreció licorosa. L’aliment és l’entreteniment i la salut és la ingesta d’una ciència infusa pel capital, temps d’emblemes altament expressius: “Tot esforç té recompensa” i de viandes sobrenaturals. Simpatia pels corredors, esperits malignes pels bevedors, el que es vinculava abans amb els Déus ara s’enllaça amb el diable, el Bacus de Caravaggio està deliberadament pixelat, activistes amb el poder d’obrar destruint art. El crit de guerra és: Arribat! tots assolim el mateix fi i ni tan sols Plató tenia raó: ni la bondat té premi. “En la bondat es tanquen tots els gèneres de la saviesa” (Eurípides).

Si tu no vols, el teu metre quadrat no està en venda, un metre quadrat de vinya és bastant, vinyòvols trovadors: “Que la gent sàpiga, que tot això és meu, que ningú s’atreveixi a entrar sense el meu permís”. Sobre els nostres caps, el cel és nostre i el podem mirar sense demanar permís, sota els nostres peus, les arrels dels ceps, no les podem veure però alimenten els nostres esperits. Qui no ha escorxat mai un xai no pot pas assaborir-lo de la mateixa manera que qui sí ho ha fet, qui no ha trepitjat una catifa de raïms no pot pas assaborir el vi com qui sí ho ha fet, embrutar-se les mans de sang i vi t’acosta a la mare natura, la mateixa que et dona la vida i la te lleva… un metre quadrat de terra pròpia per ser enterrat junt als records.

Color vermell cirera amb el rivet porpra, de capa mitjana-baixa, net i molt brillant.

En nas és intens i expressiu, hi destaquen les notes de fruites vermelles com la fraula amb un punt de fruites de tardor com la magrana, notes florals d'anglesina i  aromes vegetals acaben de configurar una seductora paleta aromàtica.

En boca té una entrada fresca i fluida, tanins polits i sedosos, xispejant i envoltant, amb una lleugera amargor que el fa refrescant i un punt picant a la punta de la llengua.


diumenge, 27 d’abril del 2025

RESTAURANTS PIEMONT

MILÀ CIUTAT

LE MERAVIGLIE

https://www.lemeravigliemilano.com/

DON VINCÈ

https://www.cibotoday.it/citta/napoli/trattoria-don-vince-nonno-enzo-capuano.html

GRILL DEL GRILLO

https://www.grilldelgrillo.it/

LE COTOLETTE

https://www.emotionrit.it/2023/02/dove-mangiare-a-milano-le-cotolette/

IL BISTROT BY MAX MARIOLA

https://www.maxmariolarestaurant.com/max-mariola-il-bistrot

CHEF IN CAMICIA

https://www.chefincamicia.com/

CON MOLLICA O SENZA

https://conmollicaosenzashop.it/


TORÍ CIUTAT


PIEMONT

LA CIAU DEL TORNAVENTO (TREISO)

https://www.laciaudeltornavento.it/

TRATTORIA DEI BERCAU (VERDUNO)

http://www.bercau.it/

RISTORANTE LE TORRI (CASTIGLIONE FALLETTO)

https://www.ristoranteletorri.it/

OSTERIA MORE E MACINE (LA MORRA)

https://www.facebook.com/people/Osteria-More-e-Macine/100063477974911/#

LE CASE DELLA SARACCA (MONFORTE)

https://www.saracca.com/index.html

OSTERIA LALIBERA (ALBA)

http://lalibera.com/

PETRICORE ENOTECA (ALBA)

https://enotecapetricore.it/

NAEVIA (NEIVA)

https://www.naevia.it/

OSTERIA DI DEJUN (CASTAGNITO)

https://www.instagram.com/ostudidjun_/?hl=es

RESTAURANTS A VALÈNCIA


 TRINQUET

https://grupogastrotrinquet.com/

ASADOR EL PASTORET

https://www.facebook.com/asadorpastoretdenaquera#

CA PEPICO

https://www.capepico.com/

LA CEPA VIEJA

https://www.lacepavieja.es/

ASKUA

https://www.askuarestaurante.com/

MEAT MARKET

https://meatmarketrestaurante.com/

FORASTERA RESTAURANT

https://forasterarestaurant.es/

CASA ROBERTO

https://casaroberto.es/

ALQUERIA DEL POU

https://alqueriadelpou.com/

LA PEPICA

https://lapepica.com/

TAVELLA RESTAURANT

https://tavellarestaurant.com/

ASADOR LA VID

https://asadorlavid.com/

CASA CARMELA

https://www.casa-carmela.com/es/


ESMORZARETS

MAPA ESMORZARETS

BAJOQUETA BAR

https://bajoquetabar.com/

BAR MISTELA

https://barmistela.com/

BAR CASSALLA

https://barcassalla.es/




dimecres, 9 d’abril del 2025

PANADES DE BACALLÀ


La roda meravellosa, la panada, a cada casa una recepta, aquesta és la pasta de Ca Na Lluïssona.

RECEPTA DE LA PASTA:

- 1 kg de farina passada pel sedàs.

- 1 ou (blanc i vermell).

- 200 grams de saïm.

- 1 tasseta d'oli d'oliva.

- 450 ml d'aigua teba.

Deixar reposar una miqueta ja que fa un poc de moviment, llavors ja està a punt per fer les panades.

INGREDIENTS DEL FARCIMENT:

- 1 llom de bacallà dessalat.

- 1 manat de bledes.

- 1 manat d'espinacs.

- 1 manat de julivert.

- 6 grells.

- 1 grapada de xítxeros.

- 2 porros.

- 3 tomàtigues de ramellet ratllades.

- Sal, pebre bo i pebre bord dolç.

- Oli d'oliva verge.

ELABORACIÓ:

Primerament netejarem les bledes i els espinacs, tot d'una en estar ben netes i tallades hi afegim sal i ho deixam reposar una horeta dins un colador; passat aquest temps hauran perdut l'aigua, tot i així s'han de prémer bé.

Afegirem a les bledes i als espinacs la resta de verdures ben talladetes, el julivert, els grells, els porros i la tomàtiga de ramellet ratllada, ho trempam amb oli d'oliva verge, sal, pebre bo i pebre bord.

Per altra banda tenim el bacalla dessalat i tallat a daus, també ho trempam amb una mica d'oli, pebre bo i pebre bord.

Hem d'intentar tenir a punt la verdura quan la pasta hagi acabat de reposar. Llavors ja ens posam a fer les panades, posam un sostre de verdura, uns daus de bacallà bé al mig de la panada i acabam d'omplir la panada amb més verdura.

Anam fent les panades i posant damunt llaunes, llavors les enfornam a foc no massa fort fins que siguin ben rossetes.

Bon profit!

Ja cau la nit, el que no es recorda no ha passat, ja cau la nit i els moixos comencen a miolar, ara toca enlairar-se amb el condigne perfum d’una botella de vi, toca encendre-se com una gatosa, despullar-se tap a tap, estudiar l’alzina surera, mostrar les armes roentes i preparar-se per regalimar de fruïció, convertir-se en ostatges del delit i tacar de vi el morbós llençol de boira, tornar-se bojos com alegres ocellets, cal no ser tímids en la intimitat i transformar-se en rapinyadors quan s’apagui la llum, convertir-se en exòtiques gàrgoles, ara toca pecar, avui és un dia de sort. Ja cau la nit, ara toca triar l’obridor, el de dos temps? simple i eficient però et deixa el cor foradat, la dansa del descargolat; El d’ales? Cal estirar les cames com al balet fins que quedin obertes com les portes d’un Lamborghini; El de dues làmines? Suaus besades al coll que acaben amb una tendre endinsada fins al fons, delicat balanceig abans de l’explosió de plaer.

Esbrancant a Blai Bonet, conservar la nostra cultura no és sembrar vinya jove sinó aprendre a podar ceps vells caragolats. Un poble canvia quan als bars de plaça miren amb més bons ulls a prominents velocipedistes enfangats que a polsosos pagesos. L’aristocràcia camperola, vinyataires lliures de vinyes sotmeses, tot el que ve de la natura mai serà ben governat, la nova fauna, drons disfressats de rapinyaires de fils metàl·lics entrellaçats, qui cuida una vinya en harmonia, cultiva també la seva pròpia harmonia. Bipolaritat vestida de misteriosa arrogància i tintada d’humilitat, esposats infidels, ecosistemes de terra i asfalt, els nous mercats són dins una nau industrial casualment ornamentada, fanfarrons amb copes a la mà uniformats amb camisetes amb missatge: “Estic sembrant vinya vella”.   

Color groc palla amb reflexos color or blanc, net i brillant.

En nas dominen les notes torrades de la criança en bóta, aromes fumades i de pa torrat; després apareixen notes de fruites blanques, pera i poma, flors blanques d'arbres fruiters, notes herbàcies, fonoll i lleugers anisats.

Entrada potent, opulenta, greixosa, glicèrica, voluminós, estructurat, ampli i rodó, persistent, fresc encara que llaminer, delicioses notes amargues que refresquen el conjunt.



diumenge, 6 d’abril del 2025

VIBOP

 


L’interès de Vibop edicions gira al voltant del vi, la cuina i el paisatge. Així mateix, de tot el que es vinculi amb les arts i els sentits.


https://vibop.cat/?fbclid=PAY2xjawJbw5lleHRuA2FlbQIxMQABps-902UpY6sNw5YV4mfDPGlksNRIXSCYYKtDcayk8vaU0a23gtcHJMKGCg_aem_WFApkES-7mBCOeY8g8W-Zg

diumenge, 2 de febrer del 2025

CARISMA 2022

Un no pot triar alimentar-se però sí pot escollir com fer-ho. De constitució justa, la monarquia pagesa, l’aristocràcia ramadera, la politeia recol·lectora; de constitució corrupta, la tirania caçadora, l’oligarquia pesquera i el consum democràtic. El consum és la major mostra de democràcia, el doblers són per gastar, per generar riquesa, feina, propietat… i sobretot plaer. Davant el consum un ha d’actuar amb temprança, mesuradament; excepte amb el vi on un es decanta per l’acràcia i esdevé col·leccionista d’epigrames, la destrucció de tota autoritat restrictiva, deixa-ho tot o deixa el vi.
Qui ha viscut el present amb interès ha viscut tota l’eternitat, el món es mou de forma permanent dins la seva quietud, cada cop que obres un vi et recorda que ets mortal. Si no saps riure no obris cap botella de vi, la vida és massa curta com per només beure vins bons, el tir segur mata la curiositat. La vida no és un estat permanent de divina il·luminació però té instants de lluminoses picades d’ull, la de beure vins amb la mateixa elegància que la dels astronautes trepitjant la lluna; la senzillesa encesa. En temps de cites en línia, fogoses xarxes geosocials, còpules carnals; si a una trobada a l’hort del convent no hi ha vi arranca a córrer; si n’hi ha, apareixeran silvestres i honrades ganes de follar; si hi ha unes Zalto Zalto Denk'Art Universal, arròs i pètals de rosa, pa de noces.
Carisma, do de Déu, captivar de forma poderosa, Carles Ribes Masana i l'Alt Urgell, somnis que es projecten en la parentela, fenòmens atmosfèrics extrems, la societat dels vins d'alçada amb raïms propis d'altres latituds, els Pirineus com a eix vertebrador i no com a frontera, gotims més freds que el gel, vins d'esperit nevat que acaronen l'ànima, Montant i Sell, riesling i gewürztraminer, un camí poc lleuger.
Color groc pàl·lid amb el rivet d'or blanc, net i molt brillant.
En nas hi destaca la part de fruita, poma verda i melicotó blanc amb un toc cítric; té un rerefons terrós i de pedra de riu.
En boca és fluïd i fresc, de pas elegant i juganer, d'atractiva senzillesa, amb molt bona acidesa, envoltant i seductor.

 



diumenge, 26 de gener del 2025

4 KILOS 2022


Un pot triar impressionar, brufar insignes estampes, botelles vellutades de senyoriu, valerosa virtud de bèsties junyides al jou de l’ostentació, el poder apodera i els nus muden la por en coratge, el vi és el centre de tota passió. La cúpula superposada, rica en detalls vanidosos, vetllau per les aduladores companyies, tal com Rudy Kurniawan, atrevit falsificador de profecies; no sols el celler, el graner, la indumentària, el llinatge i els cabells aglutinats parlen de qui ets. Als humils només els queda somniar o enginyar-se, el demés no els pertany.

Un pot triar emocionar però no la nació d’on és natural, reaccionaris que escampen decàlegs de profitoses pràctiques, hàbit de texans i camisa de quadres, brillants llanternes en un món de vins sobradament estimulats, hipertròfia líquida que condueix a la desgana. Sols queda acarar al gall i la gallina, els ermitans coberts per vestimentes doloroses i les germanes d’Iesu Communio. Quan aprens a acaronar un vi salvatge, t’adones que el vi del que et vas enamorar ja no t’agrada; quina culpa té el raïm de convertir-se en vi i un d’estremir-se amb substàncies fluides de baixa intervenció.

4 Kilos, Felanitx i la seva aura, atmósfera immaterial que envolta certs habitants de la capital de Quíbia. Llorenç Mostel, un filòsof de bar, tenia tota una teoria per classificar la gent del món. Segons ell el territori de Quíbia és un lloc diferent de la resta del món. Els quíbers, habitants de Quíbia, també eren persones diferents de la resta d’habitants del món, de Mallorca també. Tots els altres rebien el nom d’húngaros. Encara hi havia una altra raça que eren els habel·lis, d’aquests n’hi havia per tot, dins i fora de Quíbia, serien els xuetes.

Color vermell cirera amb el river porpra, de capa mitjana-baixa, net i molt brillant.

En nas és expressiu i complexe, farcit de fruites vermelles, pruna maduixa i móra d'esbarzer, rerefons balsàmic i especiat, resina i pebre rosa, un toc vegetal i d'herbes aromàtiques silvestres, farigola i sàlvia.  

En boca té una entrada molt fresca, fi, elegant i sedós, polit però amb presència i permanència, bona acidesa i un punt amarg, seriós però juganer, pessigolles finals a la punta de la llengua.