dissabte, 28 de juny del 2025

SOCA-REL ESCURSAC 2024

 


De soca i arrel, la part més íntima i fonamental; soca (bastó, cep, rabassa) i arrel, amb tota la integritat, fins el més endins i encara més enllà... Estam segurs que el sòl no pot ser el sòtil? En Pep Rodríguez, un gall favat foraster amb raïms mallorquins com a senyera, vinyes de call vermell cobertes d'un mant de cabells rossos cuits pel sol mediterrani; més pagès que vinyòvol, manufactura lliure.

El cinturó del vi, entre 30 i 50 graus al nord i al sud, les canviants circumstàncies climàtiques empenyen fort, l'energia de conqueridor està dins l’esperit humà i el cep, compartim una capacitat d'adaptació inversemblant; encara que en alguns homínids moderns romangui abaltida. Tot i una incontrolable promiscuïtat vínica, la genètica mediterrània ens decanta cap als vins de llum, de maduresa i d’embat; els vins d'ombra, grenyals i gèlids són una persecució activa d’avistaments aliens. L'emocional calidesa mediterrània, la contundent acidesa transportadora, la gamma cromàtica intermèdia, el ventall màgic pintat d’oportunitats. El vi no entén de meridians, al vi només li importa estar a qualsevol recepta per provocar somnis eròtics; provi vostè de canviar l’aigua destil·lada per vi a la recepta de na Remei Varo i Uranga.

D’entre els fruits saborosos en destaquen els raïms immortals de Josep Carner, era una preuada costum a l’antigor tenir una vinya daurada, als bevedors il·luminava i als comentaristes de vi els adornava una alegra muntanya de talent monetari, la crítica de seda i fuet ha mort; avui dia, tot el pàmpol és blanc a la vinya del senyor, es regalen punts de sutura sense trau, l’anunci d’una defunció atomitzada. Enyorança de la verborrea gratuïta sense passar pel filtre d'una balança de danys, xarxes socials políticament correctes de persones devotes de la fama amb ganes de convertir-se en personatges, mimètica faràndula, remissió foragitada d’un fracàs anunciat. “Si vostè vol una garantia, compris una torradora” Andrés Rosler, cruspis la vida amb delit, gotim a gotim, botella a botella, no pensi en la vellesa ni en la mort, venen soles. 

Color vermell cirera amb el rivet color porpra, de capa baixa, net i brillant.
En nas hi podem sentir notes de fruites vermelles grenyals, móres i magrana, un punt especiat de pebre blanc, balsàmic amb subtil aroma de llorer, amb un rerefons vegetal i d'herbes aromàtiques com la sàlvia.
En boca és fresc i fluid, amb tannins sedosos i persistents, sembla lleuger però deixa empremta al paladar, un xic picant a la punta de la llengua, de caràcter deliciosament amarg, la frescor del mediterrani.








diumenge, 1 de juny del 2025

PROJECTE TERRA CALLET 2023

En època de begudes de fraudulenta vigorositat, el vi està més mal vist que els xarops de cama-roges, el seu pecat és la indiscreció licorosa. L’aliment és l’entreteniment i la salut és la ingesta d’una ciència infusa pel capital, temps d’emblemes altament expressius: “Tot esforç té recompensa” i de viandes sobrenaturals. Simpatia pels corredors, esperits malignes pels bevedors, el que es vinculava abans amb els Déus ara s’enllaça amb el diable, el Bacus de Caravaggio està deliberadament pixelat, activistes amb el poder d’obrar destruint art. El crit de guerra és: Arribat! tots assolim el mateix fi i ni tan sols Plató tenia raó: ni la bondat té premi. “En la bondat es tanquen tots els gèneres de la saviesa” (Eurípides).

Si tu no vols, el teu metre quadrat no està en venda, un metre quadrat de vinya és bastant, vinyòvols trovadors: “Que la gent sàpiga, que tot això és meu, que ningú s’atreveixi a entrar sense el meu permís”. Sobre els nostres caps, el cel és nostre i el podem mirar sense demanar permís, sota els nostres peus, les arrels dels ceps, no les podem veure però alimenten els nostres esperits. Qui no ha escorxat mai un xai no pot pas assaborir-lo de la mateixa manera que qui sí ho ha fet, qui no ha trepitjat una catifa de raïms no pot pas assaborir el vi com qui sí ho ha fet, embrutar-se les mans de sang i vi t’acosta a la mare natura, la mateixa que et dona la vida i la te lleva… un metre quadrat de terra pròpia per ser enterrat junt als records.

Color vermell cirera amb el rivet porpra, de capa mitjana-baixa, net i molt brillant.

En nas és intens i expressiu, hi destaquen les notes de fruites vermelles com la fraula amb un punt de fruites de tardor com la magrana, notes florals d'anglesina i  aromes vegetals acaben de configurar una seductora paleta aromàtica.

En boca té una entrada fresca i fluida, tanins polits i sedosos, xispejant i envoltant, amb una lleugera amargor que el fa refrescant i un punt picant a la punta de la llengua.